Spletno gostovanje

4 osnove spletnega gostovanja

2 min branja

Ko razmišljate o ustvarjanju svoje spletne strani, je ena izmed prvih stvari, o kateri morate razmisliti, spletno gostovanje. Preprosto povedano, spletno gostovanje je storitev, ki omogoča, da vaša spletna stran postane dostopna na spletu.

Namesto da bi datoteke shranjevali samo na računalniku, jih naložite na strežnik spletnega gostovanja, ki omogoča, da lahko do njih preko spleta dostopajo ljudje po vsem svetu. Gostovanje je temeljni kamen vsake spletne prisotnosti, saj brez njega vaša spletna stran ne bi bila dostopna širši javnosti.

1. Kaj je spletno gostovanje?

Spletno gostovanje je kot najem stanovanja za vašo spletno stran. Ko najamete spletno gostovanje, dejansko najamete prostor na strežniku, ki je povezan z internetom, kjer se shranjujejo datoteke, vsebine in podatkovna baza spletne strani. Ta strežnik je nenehno povezan z internetom in omogoča dostop do vaše spletne vsebine 24 ur na dan, 7 dni v tednu.

Poleg shranjevanja datotek spletno gostovanje omogoča tudi druge funkcije, kot so e-poštne storitve, varnostne kopije, statistike obiskanosti in druge storitve, odvisno od ponudnika gostovanja. Ko nekdo v spletni brskalnik vpiše spletni naslov vaše spletne strani, brskalnik zahteva dostop do datotek strani s strežnika, na katerem spletno mesto gostuje.

Strežnik nato pošlje te datoteke nazaj brskalniku, ki jih prikaže obiskovalcu kot spletno stran. Ta proces se zgodi v nekaj trenutkih in je osnova za delovanje vsake spletne strani na svetovnem spletu. Skratka, spletno gostovanje je ključni gradnik, ki omogoča, da vaše spletišče deluje in je ves čas dosegljivo na internetu.

2. Kaj nudi ponudnik gostovanja?

Dober ponudnik spletnega gostovanja mora zagotavljati široko paleto storitev in funkcij, ki omogočajo nemoteno delovanje vaše spletne strani. To vključuje zanesljivost strežnikov z visoko stopnjo dosegljivosti, kar pomeni minimalno število izpadov in zagotovljeno neprekinjeno delovanje. Poleg tega ponudnik spletnega gostovanja ponuja tudi hitro in učinkovito tehnično podporo, ki je na voljo 24/7, da lahko hitro reši morebitne težave ali odgovori na vprašanja strank.

Nudi pa še dodatne funkcije, ki izboljšujejo uporabniško izkušnjo in varnost vaše spletne strani. To vključuje redne varnostne kopije podatkov, napredne varnostne protokole, kot je SSL certifikat za šifriranje podatkov med prenosom, ter enostavno upravljanje spletne strani prek uporabniškega vmesnika, kot je nadzorna plošča cPanel.

3. Informacije pred zakupom

Preden se odločite za nakup spletnega gostovanja, je pomembno, da zberete ustrezne informacije, ki vam bodo pomagale pri izbiri najboljše možnosti za svoje potrebe. Najprej morate oceniti želje glede zmogljivosti in prostora za shranjevanje podatkov. To vključuje oceno pričakovanega prometa na spletni strani, velikosti datotek, ki jih želite gostiti, in morebitnih posebnih zahtev glede programske opreme ali skript.

Pomembno je preveriti, ali ponudnik ponuja ustrezno stopnjo zanesljivosti in podpore strankam ter ali zagotavlja potrebne varnostne funkcije, kot so varnostne kopije podatkov in SSL certifikati. Prav tako je koristno preveriti mnenja in izkušnje drugih uporabnikov s ponudniki, da dobite vpogled v njihovo kakovost storitev in zadovoljstvo strank.

4. Katere vrste gostovanja poznamo?

Obstaja več vrst spletnega gostovanja, od osnovnih skupnih strežnikov do specializiranih rešitev, ki ustrezajo specifičnim potrebam uporabnikov.

  • Deljeno gostovanje: zadostuje večini uporabnikov, je cenovno ugodno in nudi zakup prostora na strežniku, kjer gostujejo tudi druge spletne strani.
  • VPS gostovanje: naročnik zakupi virtualni zasebni strežnik in upravlja z njim, kot bi imel svoj strežnik. V resnici se virtualni strežnik nahaja na fizičnem, na katerem so tudi drugi virtualni strežniki, ki pa delujejo popolnoma ločeno.
  • Namensko gostovanje: je namenjeno za zahtevne uporabnike. Naročnik zakupi celoten strežnik, ki pripada le njemu, zato je tudi cena za zakup te vrste storitve precej višja.
  • Kolokacija: naročnik svoj fizični strežnik preseli v podatkovni center, kjer je poskrbljeno za prostor, električno napajanje, varnost pred poplavami, požari, tatvinami ipd., primerno hlajenje sistema in kakovostno povezavo z internetom.
Register Plus
20 prispevkov

About author
Register Plus je spletni portal, na katerem boste izvedeli vse o domenah, spletnem gostovanju, optimizaciji, oglaševanju, email marketingu in spletni varnosti.
Articles
Priporočilo uredništva
Spletno gostovanje

5 nasvetov za izbiro ponudnika gostovanja

Spletno gostovanje

Kako deluje reseller gostovanje?

Spletno gostovanje

Kaj je LiteSpeed spletni strežnik?