Optimizacija strani

Kako uporabljati Google Search Console?

2 min branja

Google Search Console (GSC) smo nekoč poznali kot Google Webmaster Tools. Izjemno orodje, ki nam povsem brezplačno nudi veliko pomoč pri spremljanju obiskanosti naše spletne strani in nudi ključno podporo pri njeni optimizaciji. V GSC najprej dodamo novo domeno, naložimo zemljevid strani, nato pa spremljamo analitiko.

Slednja nam pove, kaj moramo izboljšati in kje se pojavljajo morebitne težave, ki nam stojijo na poti do uspeha. Je pa Google Search Console treba znati uporabljati, zato v nadaljevanju nekaj več na to temo in tudi o tem, kaj vse nam nudi ter kako nam lahko pomaga.

Dodajte domeno v Google Search Console

Če želite dodati novo domeno v Google Search Console, je prvi korak avtentikacija lastništva domene.

  • Ena od možnosti potrjevanja je uporaba DNS avtentikacije, kjer morate dodati posebne zapise v svoje DNS nastavitve domene.
  • Drug način je prek HTML datoteke, kjer morate prenesti Googlovo datoteko na strežnik, kjer gostuje vaša spletna stran.
  • Poleg tega pa je mogoče lastništvo domene potrditi tudi prek Google Analytics ali Google Tag Manager računa, če je vaša spletna stran že povezana s temi orodji.

Po uspešni avtentikaciji lastništva domene lahko dodate novo domeno v GSC preprosto z uporabo vmesnika na nadzorni plošči, kamor vnesete naslov domene in sledite navodilom za dokončanje postopka.

Naložite zemljevid svoje spletne strani

Dodajanje zemljevida spletne strani v Google Search Console je ključno za boljše razumevanje strukture in vsebine vaše spletne strani s strani Googlovega iskalnika. V ta namen uporabite datoteko sitemap.xml, ki vsebuje seznam vseh strani na vaši spletni strani.

Če želite dodati zemljevid spletne strani v GSC, najprej preverite, ali imate ustvarjeno ustrezno XML datoteko. Večina CMS-jev, kot je WordPress, samodejno generira zemljevid spletne strani z namenskim vtičnikom (npr. XML Sitemap Generator for Google), lahko pa zemljevid ustvarite tudi ročno in ga dodate na strežnik.

Ko imate datoteko sitemap.xml enkrat pripravljeno, se prijavite v Google Search Console in izberite svojo spletno stran. Nato poiščite možnost “Sitemaps” v meniju in v polje “Add a new sitemap” vnesite URL zemljevida spletnega mesta in kliknite “Submit/Pošlji”. Google bo nato preveril zemljevid in ga začel uporabljati za boljše indeksiranje vašega spletišča.

Upoštevajte opozorila orodja GSC

Spletno orodje GSC vas bo o potrebnih spremembah in na napake opozarjal tako v sami nadzorni plošči kot tudi prek spletne pošte. Upoštevajte opozorila in preverite, kaj se dogaja z vašo stranjo in napake po potrebi odpravite.

Pod zavihkom “Page Experience” boste našli priporočilam vezana na strani, ki bi jih bilo dobro izboljšati. Z upoštevanjem teh priporočil in z izboljšanjem vsebine ter delovanja boste dosegli, da bo Google vašo stran bolj cenil in jo uvrščal višje med zadetki iskanj.

Spremljajte analitiko in izboljšajte rezultate

Spremljanje analitike v Google Search Console je ključno za razumevanje učinkovitosti vaše spletne strani in njenega položaja v iskalnih rezultatih. S pomočjo GSC lahko pridobite dragocene informacije o prometu na vaši spletni strani, ključnih besedah, ki prinašajo promet, stopnji klikov (CTR), položaju v iskalniku Google in še veliko več.

S temi podatki lahko bolje razumete, kako dobro spletno mesto deluje v iskalnih rezultatih, in prepoznate priložnosti za izboljšave. S spremljanjem analitike boste izvedeli, kateri deli spletne strani so najbolj priljubljeni med uporabniki, katere ključne besede prinašajo največ prometa, kako visoko se strani pojavljajo v iskalnikih na določene poizvedbe in kako učinkovito se uporabniki odzivajo na povezave v rezultatih iskalnika.

Te informacije vam omogočajo, da prilagodite svojo SEO strategijo, ciljate na relevantne ključne besede, izboljšate uporabniško izkušnjo in optimizirate vsebino, kar vodi v večji promet, večjo vidnost in boljšo učinkovitost spletne strani.

Register Plus
20 prispevkov

About author
Register Plus je spletni portal, na katerem boste izvedeli vse o domenah, spletnem gostovanju, optimizaciji, oglaševanju, email marketingu in spletni varnosti.
Articles
Priporočilo uredništva
Optimizacija strani

Kako do kakovostnih povratnih povezav?

Optimizacija strani

Zakaj se uporablja datoteka robots.txt?

Optimizacija strani

Pomembne SEO metrike, ki jih morate poznati